• logo
  • osnovna stranica
  • Općinski sud u Banovićima

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Produžen pritvor osumnjičenom M.Š.

    23.04.2024.

    Krivično vijeće Općinskog suda u Banovićima, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, produžilo je pritvor osumnjičenom Š.M za  naredna dva mjeseca , zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djelo: Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. KZ FBiH, u vezi sa stavom 1. u produženom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom-Nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH

    Mjera pritvora je određena iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine  (ZKP FBiH) u vezi sa članom 46. stav 1. Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a FBiH.

    14 PREGLEDA

    Optuženom A.A. Izrečena osuđujuća presuda zbog krivičnog djela Izazivanje opće opasnosti

    14.02.2024.

    Dana 12.02.2024. godine Općinski sud u Banovićima donio je i javno objavio osuđujuću presudu u krivičnom predmetu protiv optuženog A.A. zbog krivičnog djela Izazivanje opće opasnosti iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (tačka 1), krivičnog djela iz člana 72. Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona (tačka 2) i krivičnog djela Napad na službenu osobu u vršenju posłova sigurnosti iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (tačka 3), a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog  zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

    Prvostepenom presudom optuženom je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 8 mjeseci, istom presudom na osnovu člana 72. stav 2. Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, člana 72. i 78. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, izrečena je sigurnosna mjera – oduzimanja vatrenog oružja

    Protiv ove presude dozvoljena je žalba Kantonalnom sudu u Tuzli.

    Istig dana doneseno je Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor na period od najduže devet mjeseci, računajući od 12.02.2024. godine, kao dana izricanja presude.

    Molimo da pri preuzimanju ili prenošenju ove informacije imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja

     

    42 PREGLEDA

    Pravosnažna osuđujuća presuda zbog krivičnog djela Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

    29.12.2023.

    Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda u Banovićima u krivičnom predmetu protiv optuženog S.E. kojom je oglašen krivim da je izvršio krivično djelo – Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358.stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ( KZ FBIH ).

    Optuženom je potvrđena prvostepeno izrečena uvjetna osuda kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 4 (četiri) godine ne počini novo krivično djelo.

    71 PREGLEDA

    Potvrđena prvostepena presuda za mobing

    27.12.2023.

    Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Banovićima u pravnoj stvari tužiteljice H.H. protiv tuženog RMU“Banovići“ d.d. Banovići iz člana  9. Zakona o radu FBIH u vezi sa članom 4.stav 3. Zakona o zabrani diskriminacije BIH a kojom je utvrđeno da tuženi nije provodio mobing nad tužiteljicom. 

    116 PREGLEDA

    Potvrđena prvostepena osuđujuća presuda

    21.11.2023.

    Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda u Banovićima u krivičnom predmetu protiv optuženog E.A. kojom je oglašen krivim da je izvršio krivično djelo – Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238.stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBIH) u vezi sa članom 64. stav 3. KZ FBIH.

    Optuženom je potvrđena prvostepeno izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 2 (dva) mjeseca

    43 PREGLEDA

    Potvrđena osuđujuća presuda zbog produženog krivičnog djela nasilničko ponašanje

    19.10.2023.

    Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda u Banovićima u krivičnom predmetu protiv optuženog Š.M., kojom je oglašen krivim zbog produženog krivičnog  djela nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 55. istog zakona.

    Optuženom je potvrđena prvostepeno izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno određeno da se ta kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od 2 (dvije) godine ne učini novo krivično djelo.


    54 PREGLEDA
    • 1 - 6 / 7
    • 1
    • 2